Innovatief voorbeeld

Denk je aan duurzaam, dan denk je direct ‘groen’ en ‘puur natuur’. Maar duurzaam ondernemen kun je ook heel anders invullen. Een paar weken geleden kwam ik een mooi, innovatief voorbeeld daarvan tegen.

Dat voorbeeld is Plantlab. Plantlab bouwt units waarin planten bij kunstlicht groeien. Hoe dat precies zit, legt Gertjan Meeuws, een van de oprichters, uit in het artikel ‘De groeikracht van kunstlicht’, in NRC Handelsblad van 28 februari jongstleden. Hij vertelt hoe hij wiskundige modellen heeft gebruikt om te berekenen hoe een bladpakket eruit moet zien, om het zonlicht optimaal op te vangen.  Want hij gelooft dat de ideale omgeving voor een plant te berekenen is.

LED-lampen vervangen zonlicht

In speciale units past Plantlab die kennis nu toe. In de units staan op verschillende verdiepingen plastic potjes vol gewone potgrond. Daarboven hangen LED-lampen die blauw en rood licht en verrood verspreiden. De potjes staan in een metalen bak, die soms vol water stroomt en waaruit het water soms ook weer wegstroomt. Met luchtstromen wordt de temperatuur geregeld. Computers verzamelen per seconde 160.000 gegevens over de plantjes.

LED-lampen

Mij deed dat direct denken aan een speciale lamp die Fledlight heeft ontwikkeld voor een aquarium waarin tropische vissen worden gekweekt. Met die lamp kan de kweker de ontwikkeling van de vissen precies zo sturen als Plantlab de groei van de planten stuurt.

Gericht sterke planten kweken

De aanpak van Plantlab biedt ongekende perspectieven. Zo kun je met deze methode in alle omstandigheden sterke planten kweken. Je hebt bijvoorbeeld nog maar 1 vierkante meter nodig om één persoon zijn dagelijkse portie groente en fruit te geven. Voor steden kan dat een revolutionaire ontwikkeling zijn. En de Plantlab-methode heeft geweldige bij-effecten: met deze techniek bespaar je 90% water ten opzichte van de reguliere teelt.

Ik vind het een prachtige ontwikkeling. Een mooi voorbeeld van hoe je door op een technische manier naar iets uit de natuur te kijken menselijke problemen kunt oplossen.

‘Sceptici die de wereld willen voeden met biologische landbouw’, zegt Gertjan in het stuk, ‘dat gaat gewoon niet. Laat ze iets verzinnen dat werkt. Wij hebben dat gedaan.’

Die woorden zijn mij uit het hart gegrepen. Niet voor niets werken we bij Fledlight vanuit dezelfde filosofie. Het gaat ook ons niet om geweldige idealen, maar om hoe je duurzaamheid in de praktijk handen en voeten geeft.

Ronald Elbers, directeur VSE

Dit artikel is gebaseerd op De groeikracht van kunstlicht, NRC, 28 februari 2014